For fem år siden åpnet dørene til vår første kafé i Sliperiet, Hammerdalen. Vi har lenge holdt på med kantine, men kafé var ukjent. Så hvorfor ikke prøve oss. 

Men hvordan startet prosessen for å skape Café Sliperiet?

to menn stor ute med sitteplasser og grønn vegetasjon

Da må vi snakke med Bård Jacobsen og Endre Lindstøl hos Larvik Kommune;

- Tilbake i 2014, da Sliperiet Kulturverksted ble vårt nye arbeidssted, var vi enige om én ting: dette fantastiske bygget manglet et «hjerte». Et sted der både besøkende og ansatte kunne samles, slappe av, eller få litt alenetid. Vi drømte om noe mer enn bare en ventesone – vi ønsket oss et varmt og inkluderende samlingspunkt. I starten prøvde vi med et enkelt serveringstilbud, men følte fort at vi måtte tenke større. Vi inviterte Ivekst til samarbeid, og sammen med Fritzøe Eiendom og andre støttespillere, tok vi mål av oss å skape en levende, attraktiv og inkluderende møteplass for alle – uansett alder, bakgrunn eller status.

Når de kommer tilbake, vet vi at vi har skapt noe verdifullt.

Hvordan ble visjonen for caféen til?

- Sammen med samarbeidspartnerne vokste en større visjon fram: Vi skulle bygge et sted hvor alle føler seg velkomne og trygge, enten man vil sitte alene, møte venner, eller bli kjent med nye. Samtidig skulle vi tilby noe spennende i serveringsdisken! Når vi i dag ser hvordan kafeen har utviklet seg, er vi stolte – vi hadde drømt om mye, men aldri forestilt oss det fantastiske fellesskapet og den kreative atmosfæren som har blitt til.

Hvordan har responsen fra besøkende vært?

- Besøkende som ser kafeen for første gang, blir nesten slått ut – og det gjør oss veldig stolte. Når de kommer tilbake, vet vi at vi har skapt noe verdifullt. For de ansatte på Sliperiet har kafeen også blitt et viktig møtepunkt. Vi har hele veien prøvd å involvere dem i utviklingen, for dette er jo deres arbeidsplass. Det er motiverende å se ansatte nyte det kafeen tilbyr, både maten og atmosfæren.

Planer og drømmer for framtiden?

- Vi har allerede skapt et fantastisk utemiljø ved Farriselven, med øvingsrom, scene og sittegrupper. Øvingsrommene er forbeholdt barn og ungdom, slik at de får et sted å utvikle seg. Men vi er ikke ferdige! Vi ønsker å tiltrekke enda flere ungdommer til Sliperiet, et trygt sted der de kan bli sett, være kreative og møte trygge voksne. Farriselva nordover byr også på mange muligheter – vi drømmer om å fylle området med tilrettelegging, kunst, små scener og sitteplasser for å skape enda flere opplevelser for Larviks innbyggere.

Hva er favoritten fra menyen?

Vi elsker å slå oss ned i det koselige hjørnet «Paris», med en kopp Bestemors Hage-te og et ferskt skolebrød – en skikkelig smaksopplevelse! 

Gratulerer med dagen til Café Sliperiet!

- hilsen Bård Jacobsen og Endre Lindstøl

gammel fabrikk bygning i teglestein med en elv foran segCafé Sliperiet ligger i et område med mye historie

Bygningen ble oppført i 1875, og hvor Fritzøe Tresliperi  holdt til. 

Fritzøe-bedriften kan føre sin historie tilbake til 1540, da det ble startet sagbruksvirksomhet ved Farriselven i Larvik. Hundre år senere ble Fritzøe jernverk etablert og la grunnlag for både grevskapet Laurvigen og Larvik by.(kilde: Store Norske Leksikon)

På Fritzøe Tresliperi ble tømmerstokkene forvandlet til verdifulle ressurser. I dag er dette historiske stedet transformert til en livlig kafé, som fungerer som et kultursenter i Larvik, hvor både Larvik kulturskole og Stiftelsen Studio Nille -Larvik danse- og ballettskole holder til. 

Et unikt sted for både lokalbefolkningen og besøkende.

mange forskjellige småkaker

Vi er stolte av å tilby noe for enhver gane.

Hos oss handler det om kvalitet og vi legger stor vekt på å lage det meste fra bunnen av - det skal være 'hjemmelaga'. 

Gjærbaksten vår er vi stolte av! 

Våre ansatte er stolte av håndtverket og vår disk skal alltid bugne av fristelser – enten du er på jakt etter noe sunt og næringsrikt, eller om du trenger noe søtt ved siden av kaffen. 

Menyen vår har gjennom årene hatt noen få endringer, men vi elsker å eksperimentere og prøve ut nye trender

Noen ganger treffer vi blink  og andre ganger smaker det best på sosiale medier. 

Nylig var kokken vår, Roma, på tur i Italia og nå holder hun på å teste noe spennende med surdeig. Kanskje Café Sliperiet blir det første stedet i Larvik, eller kanskje til og med Vestfold, som serverer Schiacciata?  

De ansatte er veldig takknemlig for hver kunde, både stamkunder og nye som besøker oss eller bestiller catering. 

Velkommen til Café Sliperiet!